Gisteren was ik op de ‘Didydag’ die georganiseerd werd door Liefdevol Dragen & Von Va Voom. Het was erg leuk om Tina Hoffmann weer met zoveel liefde en kennis te horen spreken over Didymos, het bedrijf dat in de jaren ’70 door haar moeder is gestart nadat ze Tina en haar tweelingzus is gaan dragen. De hobbels en bochten in de weg, hoe weven toen ging en hoe het nu gaat en vooral ook leuk om te zien hoe dit bedrijf nu met nieuwe innovaties komt.

We hadden het daarom daarna uitgebreider over de Didyclick, een halfbuckle drager die op heel veel manieren te gebruiken is vanaf de geboorte tot zeker de peutertijd en zo belandde het gesprek op hoe dat kan verschillen per moment of ontwikkelingsfase van het kindje in kwestie. Een van de aanwezige moeders ging in op de dogma’s die er zijn in de draagwereld, met name online, en hoe een aantal aanwezige consulenten nu iets heel anders zeiden.

Daar gingen we ter plekke dus even over door en daar wil ik met deze blog even op verder borduren. Er zijn namelijk best wat dogma’s aanwezig in ‘draagland’, zeker als je online community moet geloven. Die aanwezige dogma’s zijn in zekere zin erg handig, want ze voorkomen vaak dat mensen hele gekke dingen gaan doen zonder kennis. Het voorkomt ongelukken, kort door de bocht.

Echter, de meeste dogma’s hoef je niet zo heet te eten als zojuist opgediende soep. En dat is waar ik met mijn collega’s om de hoek kom kijken. Immers, wij kijken niet alleen naar de standaard, de opgediende soep zo uit de keuken, maar we voegen er nog wat croutons aan toe, een beetje peterselie, wat crème fraîche. Misschien een beetje koud water om het wat minder warm op te dienen. We zoeken mogelijkheden waar die er eerst niet lijken te zijn.

Een koopwijze van een drager als een Didyclick op een ‘normale’ manier kan bijvoorbeeld voor de een helemaal niet werken en voor de ander perfect zitten. Rugdragen met een kleine baby, hoog op de rug, kan hiermee bijvoorbeeld ook, als je maar weet hoe. Of met schouderproblemen, rugproblemen, enzovoort. Het zijn soms simpele aanpassingen of slim omdenken die al het verschil maken tussen dragen met gemak of met moeite.

Al deze dingen kunnen we niet uitleggen online. Niet alleen omdat wat wij als consulenten online zeggen vaak als een soort ‘wet’ wordt gezien en dan eindeloos herhaald wordt, terwijl het individueel advies is of kan zijn, maar ook simpelweg omdat er met het verkeerd gebruik hiervan heel veel mis kan gaan. En dat, daar wil ik voorzichtig mee zijn.

Wat ik dus gisteren vertelde, heb ik verteld in de context van gisteren. Net zoals Tina & mijn concollega’s diverse draagmogelijkheden met de Didyclick lieten zien, die niet altijd en bij iedereen perfect zullen werken. Het werk van een consulent is juist die flexibiliteit. Het inzetten van al je kennis en ervaring om voor iedereen die passende oplossing te realiseren. En dat doe ik graag, heel erg graag. Met heel veel liefde.

En geloof mij nou maar, dat gaat offline altijd beter dan online!